Het thema was ‘vrijheid’ en dat zal de reden geweest zijn dat er tijdens de gedichtenavond op 31 januari 2019 allerhande onderwerpen de revue passeerden die heel vrij aanschurkten tegen het thema. Het werkte in ieder geval sfeerverhogend tijdens  de gedichtenavond in de Danne Ateliers in Breukelen. Speciale gast Annette Akkerman, professioneel poëtisch uitsmijter Marcel  Blekendaal en 14 amateurdichters zetten een mooi programma neer. Een korte terugblik.

Zo’n vijftig liefhebbers van poëzie hadden de weg gevonden naar het kleurrijke podium, met daarbij een heuse tribune, van de Danne Ateliers. Zij zagen dat de avond werd geopend door de 12-jarige Zelvoyca Egbers. Deze jongedame is een bekende van Poëzie aan de Vecht, want ze doet voor de vierde keer mee. Na haar individuele bijdrage deelde ze het podium met een vriendin, Salomé de Groen en droegen ze de Volksballade voor. Deze was mede geschreven door Fenne Peters, maar die liet het spotlicht aan zich voorbijgaan. Gegrinnik alom om de spitsvondigheid van het verhalende gedicht.

Daarna was het tijd voor de jongste dichter van de avond: Douwe Meesters van tien. Hij droeg eigen werk voor. Maar ook andermans werk. Want, omdat zijn dichtende zus Jonna Meesters, er niet bij kon zijn deze avond (omdat ze midden op zee zit voor een zeiltocht rond de wereld!) droeg hij ook haar gedichten voor. Na de jongste van het stel, nam de oudste dichter van deze avond bezit van de vloer. Piet van den Akker, zo’n vijftien jaar geleden één van de initiatiefnemers van de stichting, toonde zijn poëtische dichtkunst. Hulde dat hij ondanks een afnemende gezondheid toch nog steeds zijn bijdrage ten gehore brengt.

Met een mooie greep uit haar rijke oeuvre liet Annette Akkerman horen waarom ze vaak prijzen wint. Woorden komen makkelijk bij haar en laten zich leiden naar een vorm die zij wenst. Een ontdekking en aanwinst voor Poëzie aan de Vecht, wat ons betreft! Na de pauze pakte onze ‘Speciale Gast de draad weer op, en liet zich opvolgen door de muzikale gitaartonen en lyrics van Sjoerd Raaymakers van de band Sured. Een oase in de woestijn van het gesproken woord. Daarna stapte Moniek van Dam de vloer op met haar drieluik, om aansluitend het podium vrij te geven voor oude bekende Koos van Belzen. Altijd goed voor een paar goed geschreven en herkenbaar gebrachte gedichten. Geheel over het thema. Joriska Selser staat met twee gedichten in de bundel en had de vrijheid goed neergepend.  Collega-dichter Jan Molkenboer tapte uit een ander vaatje. Hij produceerde het woord van de avond: rimpelwijsheid. Jantine van der Lecq koos met haar gedicht ‘levenslang’ een geheel andere afslag in het thema. En daar waar nog even nageproefd werd, droeg Marcel Mengelers drie gedichten voor. Eentje buiten de bundel om. Dat gold ook voor Kristel van Asselt die met een spontane inval naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen over het kinderpardon, een gedicht van haar dochter Jonna (de zus van Douwe…(;-)) ten gehore bracht. Annet Koops zette de punt niet achter de avond, sloot wel een hek, en maakte ruim baan voor de Polderwachter die de avond afsloot op geheel eigen wijze. Dat flat niet rijmt op plat, weten we nu!

Het hapje en drankje na afloop, het gezellige geklets en de gesprekken over de nieuw-aangeschafte bundels die Martin van Kralingen had meegebracht, zorgden ervoor dat het nog lang onrustig bleef in de Danne Ateliers. Jammer dat dit de laatste keer was in deze toplocatie…. Het pand wordt ontruimd in augustus om plaats te maken voor een woningbouwproject. Daar zit vast muziek in. En wie weet ook poëzie.