Van oude fiets naar de tranen van Eos

Geslaagde gedichtenavond Week van de poëzie 2020 in Stichtse Vecht

Mooie woorden, gezellig podium in een soort knusse huiskamer, geweldig muzikaal intermezzo, inspirerende mix van jonge en oudere dichters…. De positieve kritieken waren na de gedichtenavond 2020 van Stichting Poëzie aan de Vecht niet van de lucht. De jaarlijkse bijeenkomst werd voor de veertiende keer gehouden en ditmaal in Studio Idee in Loenen. De ongeveer vijftig liefhebbers van poëzie ervoeren de avond als sfeervol. Het was een gedichtenavond om in de woorden van deelnemend dichteres Lutgarda Lont ‘nog heel even te jouïsseren van een glas halfzoete witte wijn’ op terug te kijken.

Víjf dichters van onder de twintig jaar beklommen het podium, én negen poëten die die leeftijdsgrens al voorbij waren, lieten van zich horen. De combinatie van aanstormend talent en gevestigde orde werkte goed. De afwisseling hield het publiek erbij. Net als andere jaren werd de avond georganiseerd op de eerste dag van de Nationale Poëzieweek, tevens de landelijke gedichtendag. Ook het thema was deze keer weer overgenomen: de toekomst is nu! Onder meer dichters Marcel Mengelers en Harry Grootendorst hadden daar met hun gedicht op ingespeeld.

Marcel Mengelers
Veelbelovend
Verleden tijd

Harry Grootendorst
In de nieuwe wereld
Breukelen
De glashut

Kari Jasperse
De gouden ring

Merel Spruijt
Daar zit ik dan
ZSM
Retniw edouK

Vrij over het voetlicht
Maar dichters waren vrij om het thema te negeren en dat deden bijvoorbeeld Kari Jasperse en Merel Spruijt. Er zijn in totaal veertig gedichten ingezonden, daarvan is een deel voorgedragen. Sommige dichters konden helaas niet aanwezig zijn om hun gedicht live over het voetlicht te brengen. De gedichten staan wel allemaal in de bundel die ter ere van de avond is uitgegeven. Deze is te krijgen bij boekhandel Van Kralingen op de Brink in Breukelen of op te vragen via de website van poëzie aan de vecht. Deze kleine unieke verzameling kost slechts 5 euro.

Originele interactie met publiek
Een avondje ‘Poëzie aan de Vecht’ is niet alleen zoeken naar zinnen, klanken proeven en rijmschema’s proberen, het is ook andere taalvormen leren waarderen en nieuwe woorden ontdekken. Want hoe klinkt een sonnet en wat is een haiku? En ooit geproefd van het woord ‘jouïsseren’? Menigeen zal niet hebben geweten dat dit genieten betekent. En dus verrijkte het de avond. Net als de quiz van de gastdichter Onno-Sven Tromp. Deze gewezen stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West vertelde over zijn vele gedichten en poëzie, en testte daarbij met vragen de kennis bij de aanwezigen. Een ‘quizige’ en speelse interactie die de aandacht vasthield.

Gastdichter Onno-Swen Tromp

Zangeres Emma Snel en pianiste Anna van Hees

Marcel Blekendaal polderwachter en cultuurmakelaar

Punt uit!
Ook de muziek die de twee jonge musici ten gehore brachten werd gewaardeerd. Zangeres Emma Snel en pianiste Anna van Hees volgen lessen aan de Kunstencentrum Nieuwe Vaart uit Stichtse Vecht en konden rekenen op een stevig applaus. De dames brachten hun talent met verve.
Marcel Blekendaal, in het dagelijks leven polderwachter en cultuurmakelaar, zette een punt achter de avond met zijn poëtische performance. Het dichtdoen van de veertiende gedichtenavond klonk als open uitnodiging naar het volgende jaar. Zet 28 januari 2021 alvast in de agenda. Want ook dan zal er een avondje poëzie in gemeente Stichtse Vecht zijn.

Foto’s: Jeroen Egbers
Met dank aan: Studio Idee in Loenen

Piet van den Akker
De Anderen
Kippen in de achtertuin