Op donderdag 31 januari 2013 organiseerde de Stichting Poëzie aan de Vecht haar 7e Poëziefestival in de bibliotheek in Loenen aan de Vecht. Het festival sloot aan bij de landelijke Gedichtendag. Het thema dit jaar was muziek en zo’n honderd mensen kwamen dit beluisteren.

Burgemeester Mirjam van ’t Veld startte de avond met twee van haar favoriete gedichten.Vervolgens hebben inwoners van de Vechtstreek hun favoriete gedichten voorgedragen. Na de pauze begon het programma met twee gedichten voorgedragen door de wethouder kunst en cultuur van Stichtse Vecht, Gera Helling.
Een andere, speciale gast van de avond was de dichter Alexis de Roode uit Stichtse Vecht. Hij heeft vele gedichten uit verschillende van zijn eigen bundels op fantastische wijze en zeer boeiend voorgedragen. Eén gedicht zelfs interactief met het publiek.Tijdens de pauze heeft Alexis zijn bundels gesigneerd.

Poëzieclip

Ook dit jaar bleek weer dat Stichtse Vecht vele talenten kent als het gaat om het schrijven en voordragen van Poëzie. Sommigen maken er een jaarlijks terugkerend gebeuren van: meerdere voordragers kende het publiek al van eerdere jaren. Ook leerlingen van een basisschool uit Loenersloot (Montessorieschool Loenersloot) en een middelbare school uit Breukelen (Broklede) droegen eigen werk voor met groot enthousiasme. Nieuw was dit jaar een Poëzieclip, gemaakt door leerlingen van Broklede. Een bestaand gedicht hebben zij verfilmd. Uit vele inzendingen hebben zij hiermee op Broklede de eerste prijs gewonnen. Zie het filmpje op YouTube.

Keltische muziek
De muzikale omlijsting van de Poëzieavond werd gevormd door de Keltische formatie Clachán, bestaande uit Fons Panneman (toetsen, bodhrán en zang) en Franc Janssen (gitaar bouzouki en zang), beide woonachtig in Stichtse Vecht. Zij werden vergezeld door Gerard Clements (fluiten, accordeon en zang). Deze heren spelen al jarenlang samen en waren regelmatig te zien en te beluisteren in het Maarssense, bij het Parkpodium in Breukelen en bij de open monumentendag in Oud Zuylen. Nieuwkomer was zangeres en gitariste Marianne Voet. Zij speelden aan het begin van de avond, evenals in de pauze en bij de nazit, en bovendien verzorgden twee intermezzo’s tussen de gedichten door. Met hun prachtige nummers gaven zij extra cachet aan de avond.

Bundel mee
Het was opnieuw een fantastische avond met prachtige gedichten. Soms met zwaar beladen met verdriet, soms licht en luchtig voorzien van humor.Het festival werd net als eerdere jaren gesteund door de Stichting SBB Fonds, Vrienden van Bibliotheek Loenen en boekhandel Van Kralingen in Breukelen, die tijdens deze avond ook Poëziebundels heeft verkocht.Na afloop kreeg ieder een bundel met de gedichten van de avond mee.